Popis
Význam vitaminu D3 a vitaminu K2 pro organismus je zkoumán již řadu let. V dnešní době je známo, že tyto dva vitamíny by měly být v ideálním případě užívány společně, protože se optimálně doplňují.
Vitamín D
Desítky let zkoumaný vitamin D je známý svými všestrannými a úžasnými účinky na téměř všechny oblasti lidského těla. Vitamín D (kalciferol) je také známý jako „sluneční vitamín“, protože si jej tělo dokáže z velké části vyrobit samo pomocí slunečního záření.
Existují dvě různé formy vitaminu D: vitamin D2 (ergokalciferol) a vitamin D3 (cholekalciferol). Vitamin D2 je forma, která se vyskytuje hlavně v rostlinách, zatímco vitamin D3 se vyskytuje hlavně v nerostlinných organismech. To znamená, že forma vitaminu D3 je přítomna i u lidí a tělo ji snáze vstřebává.
Studie založené na vitaminu D vyrobeném z lanolinu (vosk z vlny) ukázaly:
Vitamin D přispívá k normální funkci imunitního systému
Vitamin D přispívá k udržení normálního stavu zubů a kostí
Vitamin D přispívá k udržení normální činnosti svalů
Vitamin D přispívá k normálnímu vstřebávání a využití vápníku, fosforu a normální hladině vápníku v krvi
Nedostatek vitaminu D proto může mít velmi dalekosáhlé a vážné následky.
Příznaky nedostatku vitaminu D:
- Trvalá únava
Sklíčenost
Poruchy spánku
Potíže se soustředěním
Osteoporóza (úbytek kostní hmoty)
Osteomalacie (měknutí kostí)
Náchylnost k infekci
Nemoci dýchacích cest
Cukrovka
Roztroušená skleróza
Demence
Změny nálady
Nedostatek zájmu
Poruchy srdečního rytmu
>> Nedostatek vitaminu D lze rychle diagnostikovat pomocí krevního testu. Téměř každý třetí člověk je nedostatečně zásobován vitamínem D. Nedostatek se stává ještě pravděpodobnějším, zejména v zimě.
Příčiny nedostatku vitaminu D:
- Nedostatek slunečního světla (například kvůli práci)
Stres
Nedostatek volného času
Pokročilý věk
Kouření
Nedostatek vitaminu D související se stravou (zejména vegetariáni a vegani, protože se vyskytuje hlavně v živočišných potravinách a tučných rybách)
Poruchy absorpce (například zánět nebo onemocnění trávicího traktu)
Nemoci s nízkou absorpcí tuků (např. exokrinní pankreatická insuficience)
Prevence nedostatku vitaminu D:
Nedostatek vitaminu D lze často kompenzovat nebo mu lze předejít pravidelným, ale mírným opalováním a venkovními aktivitami. Pro mnoho lidí však tato forma příjmu vitaminu D není možná (např. z pracovních důvodů nebo kvůli nemoci). Užívání vitaminu D perorálně (ve formě kapek) je proto rychlým a účinným způsobem, jak zabránit nedostatku vitaminu D nebo jej rychle kompenzovat.
Náš tekutý olej s vitamínem D3 lze snadno a individuálně dávkovat pomocí lahvičky z hnědého skla s víčkem na pipetu. D3 je vitamín rozpustný v tucích, proto by se měl vždy užívat s tukem a pro optimální vstřebávání je již rozpuštěný v kukuřičném oleji.
Veganský vitamín D3 z lišejníku? Ne, díky!
Mnoho poskytovatelů inzeruje rostlinný vitamín D3 z lišejníků. Lišejníky jsou houby nebo řasy, a proto obsahují také vitamín D3.
Zde jsou důvody, proč nenabízíme náš vitamín D3 z lišejníků:
Surovina pro vitamín D3 z lišejníku stojí přibližně 3x tolik, co z lanolinu (vosk z vlny). Pro mnoho uživatelů je tato vysoká cena nedostupná. Pokud najdete produkt vyrobený z lišejníku, který je cenově srovnatelný, měli byste se pečlivě zeptat, jak je to možné.
Téměř všechny studie o vitaminu D3 a jeho účinnosti jsou založeny na vitaminu D3 získaném z lanolinu (vosk z vlny). Zda má vitamín D3 z lišejníků s jinou chemickou strukturou stejný účinek, je třeba ještě dostatečně prokázat.
Vitamin D3 z lišejníků není udržitelný, protože růst lišejníků trvá roky až desetiletí. Odkud pocházejí lišejníky pro tisíce lišejníkových produktů na trhu? Dobrá otázka! Na světě není tolik lišejníků, kolik je nabídek.
Vitamin D3 z lišejníků také obvykle není udržitelný, protože tyto lišejníky jsou často odebírány z přirozeného ekosystému, i když mnoho zvířat (např. sobi) závisí na tomto zdroji potravy.
Vitamín D3 získaný z lišejníku vyžaduje obrovské množství zdrojů a hodně energie. To také není šetrné k životnímu prostředí.
Vitamín K
Vitamin K je vitamin rozpustný v tucích, který je velmi důležitý pro naši srážlivost krve a udržení normálního stavu kostí.
Existují dvě přírodní formy vitamínu K: vitamín K1 (fylochinon) a vitamín K2 (menachinon).
Vitamin K1 je forma, která se přirozeně vyskytuje v rostlinných potravinách.
Vitamin K2 je forma produkovaná bakteriemi (např.)
Vitamin K2 je aktivní forma vitaminu K, která vzniká přeměnou vitaminu K1 na K2 v organismu. U lidí k této přeměně dochází ve střevě a proto je zdravé střevo předpokladem pro efektivní vstřebávání K2.
Rostlinné potraviny jako zelená listová zelenina, zelí nebo avokádo obsahují formu vitamínu K1. Existuje jen málo rostlinných potravin, které již aktivní formu vitamínu K2 obsahují. Výjimkou je např. syrové kysané zelí. Vitamin K2 se jinak vyskytuje téměř výhradně v živočišných potravinách, jako jsou: Máslo, vaječné žloutky, játra, některé druhy sýrů a fermentovaný sójový produkt „Natto“.
Některé příznaky, které mohou naznačovat nedostatek vitamínu K:
- Náchylnost k tvorbě modřin
Časté krvácení z nosu, dásní nebo ran, často také do žaludku nebo střev
Snížení hustoty kostí/křehkých kostí
Špatný stav srdce a krevních cév
Nedostatek vitaminu K lze rychle diagnostikovat krevním testem
Výhody užívání K2 jsou:
- Důležitá podpora srážení krve tělu vlastní (chrání před nadměrnou ztrátou krve např. při úrazech)
Udržuje normální kosti, protože pomáhá zabudovávat vápník do kostí
Důležité rozdíly v kvalitě vitaminu K2
Vitamín K2 není totéž co vitamín K2, protože existuje synteticky vyrobený vitamín K2 a vitamín K2 získaný fermentací přírodních surovin (např. v našem případě sójových bobů). Syntetický vitamín K2 je ve formě cis; Ten není endogenní, a proto ho tělo nemůže využít.
Forma vitaminu K2 získaná z přírodních surovin (získaná fermentací sójových bobů pomocí kultur Bacillus subtilis) je ve formě menachinonu 7 all-trans. Tato forma je považována za nejkvalitnější, protože zaručuje optimální absorpční kapacitu v těle.
Rychlou a nekomplikovanou alternativou k vstřebávání vitamínu K2 je užívat vitamín K2 olej perorálně. Náš vitamín K2 je již rozpuštěný v oleji, protože vitamín K2 jako vitamín rozpustný v tucích může být tělem absorbován pouze ve spojení s olejem.
Náš vitamín K2 olej již obsahuje aktivní formu vitamínu K, konkrétně vitamín K2 ve formě menachinonu/all-trans. To znamená, že obsažený vitamín K2 je tělu přímo dostupný a nemusí se přeměňovat na aktivní formu vitamínu K.
Složení:
MCT olej, vitamín D3 (cholekalciferol), vitamín K2 (menachinon MK-7, all-trans)
2 kapky obsahují 50 µg = 2000 IU vitaminu D3 a 40 µg vitaminu K2.
Původ vitaminu D3 (cholekalciferol): Německo
Původ vitaminu K2 (menachinon MK-7, all-trans): Norsko
Doporučené dávkování:
Užívejte 2 kapky denně.
Výrobek by měl být po otevření uchováván v chladničce a vydrží do konce data minimální trvanlivosti (viz štítek).
Přípravek užívejte nalačno nebo s jídlem.
Uvědomte si interakce se železem, vitamínem A, vitamínem E a L-tyroxinem. Živiny si navzájem brání vstřebávání.
Uvědomte si interakce s vápníkem a hořčíkem. Živiny podporují vzájemné vstřebávání.
Ohledně rady pro individuálního nastavení dávkování nás neváhejte kontaktovat.
Alergeny:
- vegetariánský
bez laktózy
bezlepkový
bez kvasinek
bez sóji
GMO free
bez barviv
bez příchutí
bez potravinářských přídatných látek, jako jsou: B. Stearát hořečnatý
Důležité:
Doplňky stravy nejsou náhradou vyvážené a pestré stravy a zdravého životního stylu. Doporučená denní dávka by neměla být překročena. Uchovávejte mimo dosah dětí. Skladujte v suchu, chladu a chraňte před světlem.
POZOR: Při užívání antikoagulancií, jako je Marcumar:
Vitamin K2 je označován jako „protivník“ Marcumaru. Při užívání antikoagulancií by neměl docházet ke zvýšenému příjmu vitaminu K2. To by se mělo vyjasnit s lékařem. Nedoporučuje se současně užívat vitamín K a další antikoagulancia (např. aspirin a Marcumar)!
Vitamin K je kontraindikován při jakékoli formě krvácení.
Pokud vás čeká operace, informujte o konzumaci vitaminu K2 včas svého lékaře!
Hmotnost | 0.05 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.